JAK UGOTOWAĆ BULION

 

Pewnie każdy z Was ma swój sposób na ulubiony bulion, ja też – więc się nim podzielę.

Woda – źródlana, przefiltrowana, oligoceńska.
Warzywa – marchew, seler, pietruszka, por, kilka suchych ziaren fasoli, cebula (opalona na palniku, nad świeczką, w piekarniku).
Przyprawy – ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, korzeń imbiru, goździki oraz kurkuma, lubczyk, sól, kolendra do gotowej już zupy).
Grzyby suszone.
Ewentualnie – mięso, mieszane – wołowina plus drób.

Jeśli gotuję rosół na mięsie. Mięso wraz z przyprawami, grzybkiem, fasolką zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu zbierając szumowiny. Do wrzącego wywaru dodaję wyszorowane (nie obrane) warzywa (poza cebulą) i gotuję dalej – mniej więcej 3 godziny.

Jeśli gotuję wegetariańską zupę, warzywa (poza cebulą) wyszorowane (nie obrane) zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu.

W czasie, gdy warzywa się gotują  nie obraną cebulę opalam i dorzucam ją do garnka mniej więcej w połowie gotowania. Opalona cebula nadaje zupie przepiękny kolor oraz dodatkowo trochę ją klaruje.

Gotową zupę przecedzam – warzywa kroję i dorzucam do zupy, ew. robię z nich sałatkę 🙂

Przyprawiam do smaku – obowiązkowo kurkumą, solą, majerankiem, lubczykiem, świeżą kolendrą… nie kostką rosołową 🙂

imbirowa2

Reklamy

4 thoughts on “JAK UGOTOWAĆ BULION

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s